Historia del chocolate

Xocolata, un breu recorregut per la seva història

Benvinguts a un nou article d´Agust Barcelona. Avui parlarem per primera vegada de la xocolata, aquest super aliment que a tots ens encanta i que és tan irresistible.

Parlar de la xocolata és un tema molt extens sobre el que podríem estar escrivint incessants línies, així que, per poder abordar el tema d’una manera clara, ens enfocarem primerament en com va néixer i com ha evolucionat fins a convertir-se en el famós producte de consum massiu dels nostres dies.

D’on prové?

Primerament, la xocolata, es produeix a partir de les llavors del cacau, un fruit produït per un arbre anomenat Theobroma cacau.

arbre de cacau
Arbre de cacau amb el seu fruit

La xocolata és un dels aliments que Amèrica va donar al món i encara que prové de la selva amazònica de Sud-amèrica, van ser les primeres civilitzacions de Mesoamèrica (Mayas i Asteques) els qui la van cultivar i li van donar una gran rellevància cultural, social i religiosa.

Què significa la paraula xocolata?

Per cercar l’origen d’aquesta paraula, cal viatjar fa 3.000 anys. La paraula cacau té el seu origen en la paraula olmeca kakawa i posteriorment els maies van adoptar aquesta paraula, mentre que a la beguda elaborada amb cacau, aigua i espècies l’anomenaven cacahuatl, que el podríem traduir per “beguda agra”

I sí, si ho estàs pensant, la paraula cacau comparteix el mateix origen etimològic que el cacauat, la paraula del qual en llengua náhuatl és tlacacahuatl, que significa cacau de terra.

cacau
Grans de cacau

D’altra banda, els orígens de la paraula xocolata són confusos. Tot i que hi ha historiadors, llibres i articles d’internet que sostenen que la paraula chocolatl és d’origen maia i prové del nàhuatl, la veritat és que no s’han trobat registres històrics que sostinguin aquesta teoria.

Altres historiadors, atribueixen al canvi de paraula de “cacahuatl” a “chocolatl” a l’arribada dels espanyols a Amèrica al segle XV. Ja que Hernán Cortés quan va descobrir aquesta beguda, va decidir canviar-li el nom pel fet que el prefix caca, sonava massa escatològic. Posteriorment, els espanyols van ser els que s’encarregarien de difondre l’ús d’aquesta nova paraula.

Cacau, l’aliment dels déus

El cacau rep el nom científic de Theobroma cacau. Aquest terme, batejat al segle XVIII, prové del grec i significa Theos (déu, divinitat) i broma (aliment), per la qual cosa al cacau se’l coneix com “l’aliment dels déus” i al seu principal component, la teobromina, terme del que ja parlarem en un altre article.

El motiu pel qual se’l va denominar l’aliment dels déus era degut a que tant en època maia com asteca el cacau tenia múltiples propietats ia més era usat amb fins religiosos.

Història de la xocolata

Com ja hem comentat, els primers arbres del cacau creixien de manera natural a la selva amazònica d’Amèrica del Sud, prop del riu Orinoco fa uns 4.000 anys. Els maies, que el consideraven un aliment diví, el consumien barrejant l’aigua amb espècies. A més, van ser els primers a utilitzar el cacau com a part diària de la seva gastronomia. El cacau el feien servir amb fins curatius, relaxants, estimulants i afrodisíacs. Fins i tot usaven la mantega de cacau com a pomada per a les ferides.

Quan els asteques van conquerir els maies, també van incorporar aquest aliment a la seva cultura.

Vas de chocolate maya
Vas de xocolata maia. Imatge extreta dee National Geohraphic

Com que els boscos on creixia el cacau estaven lluny de les seves terres, per a ells era un aliment escàs, per la qual cosa només estava reservat per a les elits i per als guerrers a causa de les seves múltiples propietats i beneficis.

Els asteques creien que les llavors prevenien del mateix déu Quetzalcoatl, així que per a ells tenien tant de valor, que les feien servir com a moneda de canvi. Per exemple, amb 10 grans es podia comprar un conill i amb 100 es podia comprar un esclau. Perquè puguem posar-ho en perspectiva, actualment es necessiten aproximadament 200 grans per fer una barra d’uns 90-100 grams (si la xocolata és pura de veritat).

Igual que els maies, per als asteques el cacau que era un líquid amarg i escumós, barrejat amb infinitat d’espècies i blat de moro.

Tot i que Cristòfol Còlon ja va rebre les primeres llavors de cacau el 1502 com a regal de benvinguda, no va ser fins a Hernán Cortés, el 1524, qui va portar el primer carregament a Espanya.

Quan els grans van arribar a Espanya, van ser els monjos de l’època els qui van afegir sucre, mel, canyella i altres sabors més agradables.

La xocolata primer va quedar reservada per a les classes dominants (noblesa i Església) i Espanya es va quedar amb el secret de la xocolata durant més de 100 anys.

Els orígens de la xocolata a Espanya
Monjos elaborant xocolata. Imatge extreta de Chocolates Valor

Posteriorment, el cacau es va estendre per Europa a causa dels diferents matrimonis entre les corts europees ia poc a poc va anar fent-se més conegut i estenent-se al poble, obrint-se la primera xocolateria a Londres al segle XVII.

Això va motivar que les potències europees establissin plantacions de cacau a les seves pròpies colònies com el Brasil, Àfrica, les Filipines, etc., per així poder tenir ells mateixos el control de les plantacions, que eren propietat exclusiva d’Espanya.

La industrialització de la xocolata

L’èxit de la xocolata ha estat imparable des que va ser accessible a la resta de població, tant així que al segle XVIII es va obrir als Estats Units la primera fàbrica i al segle XIX la primera fàbrica de xocolata amb llet, que fins ara era només consumit com a beguda.

El 1828, l’holandès Coenraad Johanes Van Houten va inventar la premsa hidràulica, cosa que va permetre realitzar les primeres rajoles de xocolata.

Ja al segle XX, les rajoles de xocolata van ser un aliment bàsic i imprescindible per als soldats a la guerra. Això va ajudar que més tard la xocolata es comercialitzés per als nens, a causa del seu alt contingut en nutrients.

Barra de xocolata dels Estats Units durant la II Guerra Mundial. Imatge extreta de Xataca

A partir d’aquí la quantitat de productes ha anat evolucionant i desenvolupant-se fins als nostres dies, amb un ús massiu de la xocolata, la qual ens ha portat una sèrie de reptes, de les quals en parlarem més endavant.

Coulant de xocolata a Agust Barcelona

Després d’haver fet un breu viatge per la història de la xocolata i els seus orígens, us convidem a que vingueu a Agust Barcelona i proveu el nostre deliciós coulant de xocolata.

Aquestes postres elaborades amb la millor xocolata refinada és tota una delícia que no et pots perdre si ets un gran amant d’aquest aliment.

Així que recordeu, us esperem al nostre restaurant, perquè gaudiu d’una autèntica i deliciosa experiència. No te’l pots perdre!