foie gras

Foie gras, un producte exquisit al paladar

A mesura que s’acosta l’hivern i les festes nadalenques, el consum de foie gras, un aliment considerat de luxe comença a créixer a les llars.

Foie gras prové del francès i es tradueix com a fetge gras. És un aliment elaborat a partir del fetge d’ànec o oca que són engreixats amb blat de moro. Està regulat per la Unió Europa, que a més s’encarrega de la promoció i la informació al consumidor.

Història del foie gras

El foie gras es remunta fa més de 5.000 anys, quan els egipcis es van adonar de la capacitat natural que les aus migratòries tenien per emmagatzemar greix al fetge durant les llargues migracions, per així criar-les i aprofitar-les en benefici propi.

Posteriorment, la del tècnica del foie gras va arribar a l’antiga Grècia, Roma i posteriorment les comunitats jueves, que ho van estendre per Europa, especialment per França i Hongria, països amb una forta identitat cultural i culinària lligada a aquest aliment.

A partir del segle XIX, amb l’arribada de la industrialització, França va ser l’encarregat de comercialitzar i exportar l’ús d’aquest aliment, elaborant-los amb els blat de moro arribats d’Amèrica feia tot just un segle.

Foie gras amb torrades
Foie gras amb torrades

Les diferents presentacions del foie gras

El foie gras s’elabora a partir del greix del fetge de l’oca i de l’ànec. Aquest producte es pot presentar de tres maneres:

  • Cru: Cuinat principalment per processadors i restauradors per fer terrines o servir-lo passat per la paella.
  • Processat en conserva: A punt per servir, generalment comprat pels consumidors. Té una caducitat de 4 anys.
  • Mit-cuit: És el producte semi-cuit, té una conservació de fins a 6 mesos. Tot i que té menys temps de conservació, té més qualitats.

Denominacions que podeu rebre segons com es prepari:

  • Sencer: Compost per un foie gras sencer i acompanyat d’un condiment.
  • A bloc: Preparació composta de foie gras barrejats i reconstituïts amb l’addició d’un condiment.
  • Magret: El magret és el pit d’oca o ànec grassos i es pot servir com a plat principal o fumar-se i assecar-se per ser l’ingredient de fabuloses amanides.
  • Confit El confit és la cuixa d´un ànec o una oca. S’obté gràcies a una cocció particular de la carn al seu greix.
Magret d'ànec
Magret d’ànec

Diferències entre el paté i el foie gras

A diferència del foie gras, que està elaborat 100% amb fetge i sense barreges amb altres carns, el paté consisteix en una pasta feta a partir de diferents components, que donen com a resultat una pasta. El paté porta greix animal, fetge, llet, farina i està aromatitzat amb diferents guarniments. Per al paté no es fa servir necessàriament l’oca o l’ànec, també pot estar fet de porc o pollastre.

Aquest producte es va crear per ser un aliment econòmic i accessible per a les famílies que buscaven degustar un aliment semblant al foie gras però de manera còmoda i accessible.

Si vols llegir més sobre el paté, no et perdis aquest article.

Paté amb torrades
Paté amb torrades

Regulacions europees

Actualment, el foie gras està regulat per la Unió Europea sota el reglament 543/2008. La regulació no només permet informar els consumidors per no ser enganyats sobre les qualitats del producte, sinó que també vetlla pel benestar de l’animal. Els productors europeus estan subjectes a la directiva 95/98/CE relativa a la protecció dels animals a les explotacions ramaderes.

A nivell europeu, hi ha altres organismes encarregats de vetllar pel benestar dels animals i els estàndards de qualitat de la seva producció, com la Federació europea del foie gras. Aquest organisme té entre altres funcions desenvolupar reflexions comunes sobre els diversos temes d’interès per al sector.

Situació a Espanya

Espanya és un país amb una gran importància dins del mercat de foie gras. Forma part dels únics cinc països a nivell europeu que el produeixen, juntament amb França, Bèlgica, Hongria i Bulgària.

D’una banda, és el quart productor mundial d’aquest aliment, darrere de França, Hongria i Bulgària. A més, està entre els tres primers consumidors del món, juntament amb Bèlgica i França. Els espanyols consumim unes 3.000 tones de foie gras a l’any, cosa que equival a un consum de 60 grams per persona a l’any.

Taula de foie gras amb melmelada
Taula de foie gras amb melmelada

Foie gras de proximitat, a Agust Barcelona

A l’Agust Barcelona treballem amb un producte de proximitat, provinent de Sant Pere de Ribes, situat a la comarca del Garraf, a Barcelona.

Els nostres proveïdors treballen amb criteri de qualitat, per poder bridar-nos un aliment de qualitat excel·lent que asseguri una excel·lent experiència al paladar.

Així que et convidem a provar el nostre entrant de foie gras a la sal i pebre, melmelada d’albercocs, festucs i reducció de PX. Aquest deliciós plat, és un entrant apetitós per compartir que t’encantarà, tant per la qualitat dels aliments, com pels seus sabors.

T’esperem a Agust Barcelona!